Zsaluzott beton

Alagút, és csúsztatott zsalus épületek.

Ezeket az épületeket gyakran összekeverik a panel épületekkel, pedig az építési mód nem azonos. A sűrűn beépített településrészeken, és ahol a szállítási- felvonulási nehézségek nem engedték a panelos építési technológiát, ott helyszínen öntött betonfalas építést alkalmaztak.

Az építések a 70-es 80-as években párhuzamosan folytak a paneles építkezésekkel ezért az ablakok méretpalettája sokszor megegyezik a panel épületekével.


ALAGÚT ZSALUS ÉPÜLET:
Az alagútzsalus építésnél kizsaluznak és bevasalnak egy komplett épületszintet, azután az egész zsaluzatot a helyszínen kibetonozzák öntött betonozási módszerrel. A zsaluzat kibontása után így keletkezik két zsalu elem között fal, a zsaluelem tetején pedig födém. A kész épületszerkezet úgy néz, ki mintha szögletes alagutak lennének egymásra, és egymás mellé építve. Az alagútzsaluk végeit beton panelekkel, hagyományos tégla falazattal, vagy szakipari fallal zárják le. A válaszfalak téglából, és préselt lemezből készültek. Az ablaknyílásokat a zsaluzatban öntés előtt előre kialakítják.


CSÚSZTATOTT ZSALUS ÉPÜLET:
Csúszó zsalus építés esetén a zsaluzat 10-15 percenként folyamatos betonöntés mellett néhány centimétert fölfelé csúszik, így az épület folyamatos üzemben készül, amíg el nem érik a kívánt épületmagasságot. Kúszózsalus építés esetén egy épületszint tartóelemei és födémjei egy ütemben készülnek el, és ezután a zsaluzat egy szinttel fentebb kúszik. Ezt a technológiát általában magas épületek kivitelezéskor (toronyház, pontház) kivitelezéskor használták.

 

A képre kattintva megtekintheti azokat nagyobb méretben!

   
       
       

 

 

<< vissza